• Helpt notarissen ondernemen

De corona crisis gaat aan het notariaat voorbij....

2019 was een prima jaar, eerste kwartaal helemaal super, en ach, als er het tweede halfjaar een dip komt, dan compenseert dat het eerste half jaar. Ik heb nog niet echt nagedacht over overheidssteun Denkt u dat echt? Of wilt u dat geloven? Larry Summers noemde het toedienen van chemo op lange termijn erger dan kanker. Ofwel, gevolgen van de maatregelen zullen wel betaald moeten worden.

Modewinkels, bookings op 15% van normaal, de lijst is eindeloos, dat is niet in een paar maanden voorbij. Dat duurt jaren. En dalend consumentenvertrouwen komt eraan. En dan, als eerste? Dan kunnen huizen schaars zijn, de rente laag, we hebben het eerder gezien en gaan het weer zien, dan dalen de transactie aantallen. En dat kan schrikbarende vormen aannemen. Stel: familierecht en ondernemingsrecht daalt een bescheiden 20% (na een eerste tijdelijke stijging vanwege Corona) en u moet het met 50% OG doen?  

Geen staatssteun nodig? Waarschijnlijk wel! Misschien bent u wel moreel daartoe verplicht naar uw medewerkers toe, immers hoe legt u ze later uit dat u geen steun vroeg en ze nu op straat moet zetten? Valt het mee dan valt het mee, prima niets verloren! Maar houdt er ook rekening mee dat het hard tegen kan vallen en neem uw maatregelen tijdig.