• Helpt notarissen ondernemen

De accountant als sparringpartner 

Vorige week kwam een wat oudere notaris bij ons langs. “Het is genoeg geweest! Hoe kom ik van dit kantoor af?” Hij heeft een klein kantoor met slechts een paar medewerkers. Het kantoor is niet zo veel waard en bovendien heeft hij geen kandidaat-notaris die hem zou kunnen opvolgen. Het was het begin van een lang, maar goed gesprek.

Ooit was ook deze notaris vol enthousiasme en passie begonnen. De laatste jaren echter gingen het gevecht om de laagste prijzen en al het geregel rondom het personeel hem steeds meer tegenstaan. En als hij heel eerlijk was, vond hij onroerend goed en het passeren van koopaktes helemaal niet leuk. Familierecht, daar gaat hij nog steeds van stralen. Daar voelt hij de toegevoegde waarde voor zijn cliënten. En familierecht in combinatie met ondernemingsrecht is pas echt interessant! Maar ja, al die rompslomp van het kantoor… Hij vindt het niks.

Tijdens het gesprek probeerden we vooral het waarom van zijn weerzin te achterhalen. We bespraken de optie om het onroerend goed af te stoten, maar we namen ook de commerciële voordelen van het zijn van notaris mee. Pas toen hij zonder emotie zijn wens om te stoppen onder woorden kon brengen, legden wij nog een mogelijkheid op tafel. Als gespecialiseerde accountants hebben wij namelijk een breed, maar relevant netwerk. Toevallig kennen wij ook een kandidaat-notaris die op zoek is naar een klein kantoor… De komende maand neemt de notaris al zijn opties daarom eens rustig door met het thuisfront.

Als je middenin een situatie zit, zie je je mogelijkheden en kansen niet altijd meer even helder. Een goede sparringpartner met kennis van zaken kan je dan een spiegel voorhouden en je wijzen op wat wel kan én wat bij je huidige situatie past!
Kom ook eens met ons sparren!