• Helpt notarissen ondernemen

Goodwill bestaat niet meer

Het komt altijd uitgebreid aan de orde in ons seminar over het ondernemingsplan. Hoe bepaal ik de goodwill? Niet van deze tijd horen wij dan hardnekkig. Niets is minder waar.

Ja, de goodwill kan deels aan de notaris hangen en dus persoonlijk zijn. Ja, klanten lopen voor tien euro weg naar de concurrent, ja we moeten maar zien hoe het de komende jaren zal gaan. Allemaal waar. Maar afgezien van enkele echte crisisjaren rond 2010 - en hoeveel notarissen zijn er nou echt failliet gegaan of gestopt vanwege die crisis ? - bijna niemand - is het notariaat altijd een beroepsgroep geweest met een uitstekend inkomen. Meer dan uitstekend, vergeleken met veel anderen in de maatschappij. Rond de € 300.00 gemiddeld schatten wij, met uitschieters naar boven (niche kantoren, randstad) en naar beneden (traditionele dorpspraktijk in de provincie).

Waarom zou een dergelijk inkomen zonder enige vergoeding u ten deel moeten vallen? Dat valt niet in te zien. Daarom is goodwill wel degelijk van deze tijd. En actueel! En daarom heeft de Commissie van Deskundigen in haar circulaire ondernemingsplannen heel goed de rekenmethode aangegeven. En de grenzen, zowel in tijd als in bedrag. De methode die verplicht gehanteerd moet worden geeft vrijwel altijd een lagere uitkomst dan de in het bedrijfsleven gebruikelijke methoden als discounted cash flow. Daarmee beschermt de Commissie u, de koper! En wordt voorkomen dat u bij tegenwind en tegenvallende cijfers met te grote verplichtingen uit de overname zit opgescheept. Een goeie zaak! Anderzijds moet de verkoper en voor zorgen voor zijn pensioen niet teveel afhankelijk te zijn van de opbrengst van zijn kantoor. Maar met een aantal goede jaren met goede inkomens moet dat ook geen probleem zijn. Goodwill is reëel maar binnen grenzen!