• Helpt notarissen ondernemen


Van Antwerpen Accountancy biedt blogs over actuele onderwerpen of onderwerpen die notarissen aan het hart gaan. Lees hieronder de blog of klik rechts op een ander onderwerp.

Wat als uw maat u verlaat?

Net als in het gewone leven gaan mensen ook in het zakelijke leven verschillende relaties aan. Sommige lijken op een langdurige romance, andere relaties blijken een beperkte houdbaarheid te hebben en eindigen in een scheiding. Ook uw maatschap kan daarmee te maken krijgen! Weet u wat u dan te wachten staat?

Eén van onze klanten is een gevestigd notariskantoor gestoeld op een lange, ietwat ouderwetse traditie. Het kantoor volgt een betrouwbare, stabiele koers en is trots op de mensgerichte cultuur.

Tijdens een persoonlijk gesprek gaf één van de maten aan dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. Als accountant van de maatschap kunnen wij uiteraard niet als de adviseur van slechts één van de maten optreden. Wel kunnen we als onpartijdige adviseur met alle maten het gesprek aangaan, hen adviseren en er vooral voor zorgen dat zij samen het gesprek gaande houden. En dat hebben we gedaan.

De aankondiging te willen vertrekken bracht veel emoties teweeg. Wat hebben wij niet goed gedaan? Toen de gemoederen bedaard waren, kon Van Antwerpen Accountancy de gehele maatschap begeleiden bij uitkoop. Want als een maat de maatschap verlaat, komt daar veel bij kijken. Zo was in de maatschapsakte een rekenformule bepaald voor goodwill die een forse uitkomst opleverde. Men vroeg zich terecht af of de maatschap die financiële klap zou kunnen dragen. Onze ervaring en deskundigheid zorgden voor eerlijke gesprekken over alle financiële aspecten, de agenda en de voortgang. Zo zijn er meteen nieuwe afspraken gemaakt over arbeidsongeschiktheid, de leeftijd waarop iemand met pensioen mag, de wijze van afrekenen wanneer iemand opstapt en de hoogte van het maatschapskapitaal.

Door ons als neutrale en deskundige adviseur bij dit proces te betrekken, kunnen de maten en de ex-maat nu nog steeds prima door een deur.

Een vechtscheiding voorkomen is dan ook altijd beter dan genezen van financiële pijn en emotionele onvrede. Maak alles daarom bespreekbaar, blijf menselijk en roep de hulp in van een onafhankelijke adviseur als het even wat moeilijker gaat. Dat geldt voor zowel uw privéromances als uw zakelijke relaties uiteraard!