• Helpt notarissen ondernemen

Wie bepaalt de toekomst van uw kantoor?

Laatst belde een notaris van een klein kantoor in het oosten van het land. Hij klonk gedesillusioneerd en wist even niet meer hoe het verder moest met zijn kantoor. Al jaren had deze notaris namelijk al de wens om met een naburig kantoor te gaan samenwerken. Op termijn wilde hij dat kantoor zelfs overnemen. De gesprekken daarover verliepen gemoedelijk en beide notarissen konden het goed met elkaar vinden. De schok was dan ook groot toen hij ontdekte dat dat kantoor aan een andere partij was verkocht! “Wat nu?” was zijn vraag.

We hebben lang gepraat, want de notaris wil zijn kantoor natuurlijk veiligstellen voor de toekomst. “Moet mijn kandidaat-notaris nu zo snel mogelijk benoemd worden en toetreden tot de maatschap?” Eigenlijk had hij pas na de overname over een benoeming willen nadenken.

Natuurlijk bespraken we de beste timing, de wensen van de kandidaat-notaris zelf, de mogelijke resultaten en de haalbaarheid van dit nieuwe plan, maar niet voordat we antwoord hadden op de meer fundamentele vragen over strategie en identiteit.

Waar staat u voor als kantoor? Wat wilt u uitstralen? Hoe ziet u de toekomst voor uw kantoor? En, heel belangrijk: Hoe bereikt u die gewenste toekomst?

Pas als u weet wat de doelstellingen voor uw kantoor zijn, kunt u goed op externe gebeurtenissen reageren. Als er dan onverwachte kansen langskomen, weet u direct of ze bij uw toekomstplannen passen. En als een collega-notaris een onverwachte beweging maakt, is dat niet meteen allesbepalend voor de toekomst van uw kantoor.

De notaris uit het oosten weet nu waar hij met zijn kantoor naartoe wil. We werken momenteel met hem en de kandidaat-notaris samen aan een ondernemingsplan, zoals we al sinds 1999 voor vele kantoren hebben gedaan!

En u? Wanneer heeft u voor het laatst over de toekomst van uw kantoor nagedacht? En heeft u de mogelijke scenario’s met een specialist doorgenomen, zodat u weet wat wel en wat niet mogelijk is?

Wij zetten onze gespecialiseerde kennis ook graag voor uw kantoor in!